2011. október 11., kedd

Hordozás télen

Nekem meglepetésként érkezett a hirtelen hideg. Nagy dilemmában vagyok a téli hordozást illetően. Na nem mintha nem készültem volna rá már tavaly, de Hanga már nem csak anyán fog lógni, hanem bőszen le és felkéredzkedik majd. Most is ezt teszi.

Tavaly egy átoperált pulcsit húztam mindkettőnkre, majd ketté hajtottam egy takarót, és varrtam rá két 30-30 centis polár darabkát megkötőnek (az volt épp otthon, mikor már végleg lemondtam a hordozós kabátról, mivel Hanga nem tűrte jól a 'zártságot').

Mondjuk ez már majdnem poncsó számba ment.
Vagy az anyukámmal kalákában megvarrt hordozós takarót használtuk. Mikor idén nyáron pár hétig esett az eső, akkor a babakocsiban (mert néha arra vágyott a drága) eső  és hideg ellen simán rá tudtam teríteni.






A képeken jól látszik a 'nekössétekmárleakezem' típusú gyerek és a hordozó takaró viszonya. Ugyanez volt a gond már a kendőben és a mei taiban is. Máskülönben ha elaludt, a feje búbjáig fel lehetett húzni a takarót. Ez egy polár béléses és vízhatlan külsővel  ellátott jó meleg változat. Több gyártó is forgalmaz ilyet, persze sokkal cizelláltabb kivitelben. A rétegeket tekintve kinek mi tetszik.

Mivel melengethetjük a lábzsák helyett a hordozott babát?
  • poncsóval
  • kendővel
  • hordozós kabáttal
  • hordozós takaróval
  • hordozós mellénnyel
  • hordozós pulcsival
Végülis bármivel, amit magunk is hordunk télen, csak épp most egy kis kiegészítést kell varrni bele, hogy elférjen benne mégegy kisember. Igyekszem előkeresni majd képet az átalakított pulcsiról, hogy érthető legyen a 'kiegészítés' fogalma.

Nagy kérdés, hogy mikor hogyan öltöztessük a gyereket. Idén nekünk már a sáros csizma gondolatával is foglalkozni kell! Az okosok azt mondják, hogy nejlonzacsi a lábra és kész...mármint a bakancsra! (Remélem senki nem gondolja, hogy szatyorba járatom a gyereket télvíz idején, csak mert ortopédiailag az az igazán megfelelő!:)) Azt hiszem nekik lesz igazuk... Végülis egy kicsi gyerekkel sétáló szülőtől csak nem várják el, hogy tiszta legyen a nadrágja, nem igaz? Ugye nem?

Van egy pár tipikusan hordozós ruhadarab. Ilyen a minden évszakban kedvenc lábszárvédő, a felcsúszó nadrágszár orvoslására.

Sima, bolti lábszárvédő, ami mini manó világban comb tetőtöl a talpáig is érhet, ha mégis ráesteledik az andalgó hordozósra :)
Amíg nem kéredzkedik le, egyszerűbb a dolog. Mivel úgyis testmeleggel fogjuk fűteni, nem kell nagyon felöltöztetni hordozós kabát, vagy takaró alá. Persze időjárás függő. Elől hordozós babókat általában két-három réteg kendő, vagy egy vastag mei-tai takarja, és ha még a kismama kabátunk is átéri, hát akkor aztán nagyon jó dolga van.

Hátul hordozásnál, ha kabát alá öltöztetjük, akkor a célállomás hőmérséklete a meghatározó, hiszen ott vesszük le a kabátot róla is, ahol magunkról. Nincs a földhöz közel, sőt anya/apa fűt, hiszen cipeli a kis cipót.

Persze itt van példának okáért az én lányom. Na, őt aztán hiába tuszkoltam volna hordozós kabátba, addig hudinizett volna, míg a hóna aljáig ki nem szabadul! Úgyhogy nekünk nyista kabát. Ezért sem erölködtem annyira. Őt még az sem nagyon hatotta meg a hidegben, hogy ráfagy a nyál az ujjacskájára. 'Az ujjszopi az jár!' - gondolta ő, és mivel nem tudtuk meggyőzni az ellenkezőjéről, inkább igyekeztünk takargatni, az egész kezét pl. sállal, több kevesebb sikerrel.

Egyszer azt vettem észre, hogy háti hordozás után kipirul az egyik orcája. Be kellett látnom, hogy kell az a nyakmelegítő is, mert az én mellényem valami olyan durva anyag lehetett, hogy kikezdte a bőrét, ha ráfeküdt hosszabb időre. A nyakmelegítő a babán is jól tud jönni.

A sapka. Na igen. Szerencsére én elég jól hátra tudok nyúlni, megigazítani a fején ha hátamon van Hanga. Mégis inkább a bebújós ún. űrhajóssapik azok, amik igazán jól védik a vállat és a fejet is. (Hasonlót már korábban tettem fel az egyik bejegyzésben.)
A legtöbb overál elég rosszul viselkedik, ha kötözni akarjuk benne a gyerkőt. Leginkább a polár overálokat lehet együttműködésre bírni a kendő/mt alá.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...