2012. július 2., hétfő

Karikás kendők varrásáról

Eddig 3 féle hajtogatást próbáltam ki a karikás kendők hajtogatásánál.  Az ezekhez kapcsolódó varrás közben ért felismeréseket, és a hordozásban felfedezett különbségeket foglalom össze ebben a bejegyzésben.

1. Ráncolt/ Gathered: Ilyenkor a varrás úgy történik, hogy a karikán keresztül húzott kendővéget kb. 10 cm-rel a hajtástól levarrjuk. 2-3 sort még dekorációs célokból is szokás varrni,és a tartósságnak sem árt.
Előnye:  Ezt a legegyszerűbb elkészíteni! Nincs sok-sok réteg anyag, még a szél szegése sem okozhat problémát. Mindössze egyenesen kell varrni és kész.

Forrás: Girasol

Ennél a varrásnál a visszahajtott kendővég hossza nem kell, hogy 10-15 cm legyen, elég jól működhet nagyobb visszahajtással is, mivel szinte olyan, mintha bele lenne szőve a karika, tekintve, hogy csak 2 réteg anyagot varrunk össze.

Hátránya: nekem túl széles maradt, és ha nem elég gyakorlott az ember, akkor hajlamos lehet lefogni a karját.


2. Középre hajtogatott / Centerfold:
Középre lapolás / Center fold Előnye: A Centrefold hajtogatás szerintem az egyik legdekoratívabb megoldás. Nem szalad szét a vállakon zabolátlanul, rendezett, hajtogatott variáció. Megvarrni is viszonylag egyszerű egy háztartási varrógéppel, mivel nincs különösebben vastag rész, amit nehéz átütni egy mezei varrógéptűvel. (Mondjuk azért itt-ott inkább kézi tekeréssel, és igazgatással igyekeztem megelőzni az esetleges elcsúszásokat.) Még úgy is könnyen varrható, hogyha a varrásszéleket köpperszalaggal takarjuk, mint a fenti képen. Még nem próbáltam ugyan, de a szalagot más szalaggal, vagy sk ferdepánttal is helyettesíthetjük, így a színek és a mintás anyagok is képbe kerülhetnek, hogy méginkább feldobjuk vele a kendőnket. Bár a belső oldal ritkán látszik, egy kétoldalas kendő esetében lehet, hogy mindkét oldalt használni szeretnénk színeként. Ez esetben viszont nem árt, ha dekoratív marad a varrás oldala is.

3. Lapolt / Overlapping pleat:
Lapolt / Overlapping Pleated

 A lapolt, vagy pleated megoldást találom a legkényelmesebbnek. A fenti két képen látható kendőnél nem csak a karika felvarrása, hanem a szegés is az én feladatom volt, így arra jutottunk, hogy legyen minden piros :) Remélem majd az elkészült, saját festésű  kendőről is tehetek  majd fel képet a Tulajdonos jóvoltából! Szeretem a merész gondolatokat, és így nem is lett unalmas a kendő....na meg a varrás is izgalmas volt, mivel minden apró hibácska ordítani látszik egy ilyen nagy kontrasztnál.

 zseb rávarrásáról

Karikás kendők varrásához hasznos linkek:
  • (angol) Csak most találtam , de nekem érthetőbb, mint a Jan Andrea féle leírás, szintán a lapolt változatról.
  • (magyar) Jucuu rojtos díszítése, ő még zsebet is varrt a kendő végébe, ami zsebkendő, mobil stb. tárolására alkalmas, ha már úgyis cipelünk, cipeljük egyben, sőt, még a  kendőt is bele tudod hajtogatni! :) Erről még én sem tettem le:)
  • (magyar) Jóababának útmutató ráncolt és középfre hajtogatott megoldásokhoz.
  • (angol) A hajtogatások kis összegzője Jan Andreától.
  • (angol) Jan Andrea útmutatója az overlapping pleat megoldáshoz. 1. rész a hajtogatásról, 2. rész az összevarrásról, zseb a kendő végére, amibe bele tudod hajtogatni magát a kendőt is.

1 megjegyzés:

Éva Salamon írta...

Szia!

Hátha tudsz segíteni.
Hol kapok karikát a kendőhöz?
Már ezer helyen kerestem, de sehol sincs ekkora fém karika.
Köszi a választ: Éva

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...