2012. június 19., kedd

Karikás kendő / Ring sling

A karikás kendő ideje nálunk a záró akkordként érkezett el. A kendőt követte a mei tai, azt az erszény és az SSC, azaz a csatos háti hordozó, de végül mégis megvarrtam magunknak ezt a félkendős alkalmatosságot. Ennek már jó ideje, viszont mindennapos használatban van.

Miért jó?
Ízig vérig lányom azt mondaná: Mert :)
Én ennél aprólékosabban nyilatkozom a dologról.
  • Mikor már jár annyira az aprónép, hogy kijelenthessük: megy (!), viszont a teherbírása még kicsinyke, akkor jó ölben úgy vinni, hogy közben nem szakadunk meg, mert a kendő elosztja a terhelést.
  • Pillanat műve a le-felvétel, akár a kendőről, akár a gyerkőről van szó.
  • Az erszény fix méreteivel szemben ez állítható. Így fogyhatunk, hízhatunk, a gyerek nőhet, de ha vastagabban vagy véknyabban öltözünk, akkor is pont a megfelelő hosszot tudjuk beállítani.
  • El se tudom képzelni a tömegközlekedést nélküle. Különösen ha állni kényszerülök a villamoson, buszon gyerekkel és cekkerrel (mert van ilyen:))
  • Ha elalszik benne a palánta, könnyen le lehet tenni vízszintesbe.
  • Lehet rajta minipiknikezni :)

Karikás kendő / Ring sling
Milyen anyagból készül?
A képen látható, Carolino kendőből lett átalakítva a miskolci Ciróka-maróka foglalkozást vezető Barnóczki Bea jóvoltából. Nagyon köszönöm neki, hogy engedett kísérletezni!

Alapvetően igényfüggő az anyagválasztás. Ha valaki megszokta a jó és szép kendőt, biztosan karikásnak is olyat szeretne. Nekem viszont fájna a szívem egy méltán drágább kategóriás kendőcsodát elvágni.  A karikás mérete 160-200 cm között változik, testalkattól függően. Vannak gyártók, akik nem csak kendőt, hanem karikást is forgalmaznak. Viszont sajnos már láttam olyan 'gyári' karikást, amihez én nem adnám a nevemet, mert olyan nagyon csúnya és minőségen aluli karika volt rajta.

Nem csak kendőből készülhet ugyan karikás, de e téren még kutatom a lehetőségeket.

A másik, és legfontosabb összetevő a karika. Mivel ezen folyton huzigálni fogjuk az anyagot, nem ajánlatos szögletesnek lennie (mert létezik ilyen is!!!). Öntött alumínium a legtartósabb, bár műanyagot is lehet kapni, illetve a méretük is változó.

Hasznos videók:

Így fűzd be a kendőt a karikákba / How to thread your ring sling

Csípőn hordozáshoz / Hip carry - twisted


Háton hordozáshoz, tekert változat / Back carry - twisted
(Tapasztalatom szerint nagyobb gyereknél csak ez működik háton!)

Használati utasítás szintén totyogókhoz, ámde igen merész anyukáknak!!

Mivel mi a lábon járó korszak eljöttével kerültünk közelebb a karikáshoz, az újszülött szakszerű előlhordozásáról nem teszek ide videót. Viszont Celesztina a hordozós blogjában sokféle felhasználási lehetőséget linkel, úgyhogy érdemes felkeresni, amennyiben mélyebben érdekel a dolog!

Örömmel jelenthetem, hogy már több családba is sikerült beajánlanom a Karikást, mindenki örömére.

Hasznos linkek alapanyagok beszerzéséhez, varrási útmutatókhoz (mind angol nyelvű):
A RingSling oldalán rendelhetőek karikák (inkább csak összefogással, mert különben elég drága!) Ugyanitt találhatóak linkek arról, milyen hajtogatások léteznek. ( Ezeket öszevető gyakorlati beszámolókat hamarosan itt is olvashattok!)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...