2012. június 3., vasárnap

Pólókból takaró

A pólós kísárleteim újabb szüleménye:

A teljes takaró mérete kb 120 x200 cm lett. Egyszemélyes ágyra készült keresztapám számára. Jóóóóó sokáig csináltam, úgyhogy a szülinapja régesrégen elmúlt már, dehát ami késik nem múlik :)





Hogyan

A kiemelt panelek esetében igyekeztem megtartani a póló eredeti mintáját, és hogy beilleszthetó legyen az egyforma 25x25-ös négyzetekbe, kisebb kereteket csináltam nekik. Természetesen megragadtam az alkalmat, hogy gyakoroljam a kukacolást, és elengedtem a fantáziámat. Ennek eredménye lett ez a levélminta, amit igyekeztem az aboriginal stílusú fekete pólómintához igazítani stílusában.

Nem könnyű a pólók nyúlós anyagával dolgozni, különösen ha az idő meg is gyepálta őket. A hátukra rávasalós közbélést mindenképpen tenni kell, mert különben lehetetlen pontosan dolgozni velük. Én úgy csináltam, hogy a 25x25-ös sablont a közbélésre tettem, azt vágtam ki, és elhelyeztem a pólók használható felületén. Egy örökkévalóságnak tűnt a kézi körbeszegés, amihez a lelki erőt kb 2 hétig gyűjtögettem, majd több napba telt, míg a lopott tízperceimben millió részletben sikerült befejeznem. Nagyon kíváncsi voltam, hogy hogy viselkedik majd a mosásban, ezért kimostam átadás előtt, de semmi különös nem történt, nem szakadt cérna, nem gyűrődött az anyag sem, úgyhogy megnyugodtam, mert ezek szerint használható darab született.

Honnan az ötlet

Már régóta ráálltam a pólók újrahasznosítási lehetőségeire, mert abból mindenkinek akad, és ha csak egy kis folt kerül rá elől középen, mehet az egész a sufniba. Legtöbb ilyen póló felmosóként, portörlőként születik újjá, de előfordulhatnak színesebbek, amiket sajnálnánk erre a célra befogni, vagy egyszerűen még rongynak is sok van belőlük, vagy csak meg akarjuk toldani még egy körrel ezt a reinkarnációt. Erre keresem én a választ.

A foltvarrás pedig segít benne. Az Egyesült Államokban a foltvarrásnak nagy kultusza van. Nem is csoda, ha a pólókból készített takarók olyan népszerűek. Mezekből, vagy csak a kinőtt pólókból szívesen készítenek a család nő tagjai 'emléktakaróként' ajándékot belőlük unokaöccsöknek, fiataloknak, idősebbeknek.

Íme néhány link a témában:
Hogyan csináljunk pólóból quiltet (angol, több részes)
Mezekből
4 részes filmecske, ez volt az ötletadóm :)

3 megjegyzés:

Móni írta...

Hú, ez is milyen jó ötlet a pólókra! El is képzeltem, milyen jó puha-meleg lehet a takaród. Kár, hogy nálunk jobbára elszürkült-fehér, kifakul-fekete és egyéb nem túl színes pólók kerültek még csak a pólógyűjtős zacskómba...

Anikó írta...

Sajnos ez nálunk is így van :( Azt a kerek pólós szőnyeget én is egy éve tervezem, de annyi színes pólónk nincs, ebbe meg belement amit erre a célra kaptam , így nem maradt sajnos. Ráadásul karikám sincs:( Szal asszem ezzel még vérnom kell :))) Pedig már nagyin szívesen megnézném egy magyar oldalon, pl. a tieden, hogy is néz ki magyar pólókból :)

Móni írta...

Nekünk több karikánk is van (lomtalanításnál is szedtem össze), úgyhogy már elkezdtem, de nem jutottam sokáig vele, mert hamar elfogyott a csík, amit felvágtam, és aztán mindig volt valami fontosabb ennél. Már arra is gondoltam, hogy feldarabolom a pólókat és nekiállítom a nagylányom, hogy csinálja. Most úgysem jár már oviba. Mindenképpen szólok, ha elkészül :-) De nem lesz túl színes sajnos...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...